Gaan we er aan?

03-02-2025


Het Eeuwige pleegt een aanslag op dat wat Tijdelijk is. Het is geen kernbom die een eind maakt aan de mensheid. Nog niet. Ook zijn Grenzeloze Gulzigheid en dito Genotzucht hebben nog steeds geen einde gemaakt aan het voortbestaan van de Homo Sapiens. Al lijkt dat wel onontkoombaar op lange termijn.

Jammer van al die mooie kunst en architectuur die duizenden jaren later zal worden ontdekt als symbool van onze voorbije beschaving. 

Zoals wij nu spreken over Atlantis, de Maya's, de Egyptenaren van Cleopatra, de Grieken van Socrates, Plato en Homeris, de Romeinen van Augustus, Julius Caesar en Calligula. En last but not least van de Galliërs met Asterix en Obelix.

Zij zullen zich ook afvragen of we nu wel of niet over de wonderen der digitale techniek hebben beschikt. Misschien zelfs wel over Ai? En of we konden vliegen. En muziek maken.
Hopelijk vinden ze geen standbeeld van Trump. Want met zo'n voorbeeld van onze soort wil ik de vergetelheid niet ingaan. Geef me dan liever Obama maar. Archeologen discrimineren niet.

Weet je nog? Rampjaar 1672: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Wie zich dat niet herinnert heeft niet goed opgelet bij geschiedenis. En van de huidige, zichzelf beschouwend als superieure generatie, blijkt niemand naar de geschiedenis te hebben omgekeken. Daardoor blijven ze ook zo dom. En maken alle historische fouten opnieuw.

Toen, in 1672, betrof het gelukkig alleen ons kleine landje nog maar. Nu de hele wereld. Waren we maar zo klein gebleven…

Ooit zongen Frans Halsema en Jenny Arean "Vluchten kan niet meer. Ik zou niet weten hoe. En ook niet waar naartoe." Je vindt het op YouTube. Is geniaal. Zowel van tekst als ook qua uitvoering. Zal wel door Annie M.G. Schmidt geschreven zijn. Beter hebben we nooit gehad. Zonder andere briljante schrijvers tekort te willen doen. 

Claudia komt in de buurt met één lied dat nu wel heel toepasselijk is: "Als het Einde komt, mag ik dan bij jou…" Als je goed luistert en die tekst op je in laat werken, dan wordt de dood kleiner. En het sterven iets minder beangstigend. Dat is het grootse ervan.